Pyszne, lekkie i nie za słodkie ciacho z pysznym kremem i musem truskawkowym. W przepisie możecie użyć mrożone truskawki.
Składniki:
biszkopt:
jajka 4 szt,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
krem:
śmietanka 36 % 500 ml,
mascarpone 250 g,
galaretka owocowa bezbarwna 1 szt,
woda gorąca 1 szklanka,
cukier puder 2-3 łyżki,
mus truskawkowy:
truskawki świeże lub mrożone 600 g,
galaretka truskawkowa 2 szt,
Dodatkowo:
woda 1/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
sok z cytryny kilka kropel,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem ( 10 min). Następnie dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć powstałą podczas pieczenia łupkę i nasączyć.
Krem: Bezbarwną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski. Ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz ostygniętą galaretkę. Krem wyłożyć na ciasto. Jeśli jest zbyt rzadki to włożyć na chwilę do lodówki.
Mus truskawkowy: Truskawki przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż puszczą sok i zmiękną. Ugotowane truskawki zmiksować na mus. Garnek zestawić z ognia i dodać galaretki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek. Gdy mus całkowicie ostygnie i zgęstnieje to wylać na ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki, gdy mus całkowicie zastygnie to wierzch można udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz