Pyszne połączenie czekolady i bitej śmietany, przełamane kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, mniam!
Składniki blaszka 23/33 :
Biszkopt:
jajka 4 szt,
mąka pszenna 3 łyżki,
cukier 4 łyżki,
kakao 1 łyżka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Krem czekoladowy:
mleko 2 szklanki,
cukier 3 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
żółtka 2 szt,
masło 200 g,
czekolada mleczna 100 g,
Bita śmietana:
śmietanka 36 % 500 ml,
śmietan fix 2 szt,
cukier puder do smaku,
Poncz:
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
woda 125 ml,
cukier 0,5 łyżeczki,
Dodatkowo:
herbatniki jasne 17 szt,
herbatniki ciemne 17 szt,
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,
czekolada gorzka 5 kostek.
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem do powstania jasnej pianki (10 min). Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć łupkę z wierzchu i naponczować kawą z cukrem.
1,5 szklanki mleka nastawić na palnik wraz z cukrem. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z żółtkami, mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczone mąki i energicznie mieszać, na małym ogniu. Gotować ok. 3 min nie przerywając mieszania. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Czekoladę rozpuścić w rondelku na parze wodnej, gdy ostygnie dodać powoli do masy i miksować na wolnych obrotach do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Na masie ułożyć herbatniki jasne. Herbatniki posmarować dżemem z czarnej porzeczki, następnie ułożyć herbatniki ciemne. Dodatkowo herbatniki można delikatnie naponczować wodą z cukrem waniliowym.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz śmietan fix i zmiksować do połączenia. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Przepis znaleziony tutaj : www.przyslijprzepis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz