sobota, 18 września 2021

Ciasto euforia

 Znacie to ciasto? To ciacho to istna euforia dla kubków smakowych ☺️ Mięciutki, czekoladowy biszkopt, a między nim chrupiący blat makowy z orzechami. Całość oblana czekoladowym ganache❤️Pyyycha!




Składniki blaszka 23 /33:

biszkopt:

jajka duże 5 szt,

cukier 1 szklanka, 

mąka pszenna 3/4 szklanki,

kakao 2 łyżki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

sól szczypta,

Krem:

śmietanka 36% 500 ml,

śmietanka 30% 100 ml+ czekolada gorzka 200 g,

czekolada mleczna 100 g,

Warstwa makowa:

jajka 4 szt,

cukier 3/4 szklanki,

mak suchy 150 g,

masło 100 g,

orzechy włoskie 100g,

Olejek migdałowy 3/4 łyżeczki,

Do nasączenia:

herbata mocna 3/4 szklanki, 

cukier 2 łyżeczki, 

sok z cytryny 2 łyżeczki, 

Polewa:

śmietanka 30% 100 ml, 

czekolada gorzka 50 g, 

czekolada mleczna 50 g, 

Sposób przygotowania:

Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st,. C przez 30 min. do suchego patyczka. 

Warstwa makowa: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ekstrakt migdałowy i zmiksować. Dodać suchy mak oraz pokrojone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Do ubitej piany dodać 2 łyżki masy makowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec w 175 st. C przez 30-35 min. do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia.

Krem:Czekoladę gorzką rozpuścić w 100 ml śmietanki 30% na małej mocy palnika. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę mleczną rozpuścić na parze i również odstawić do ostygnięcia. Śmietankę 36% ubić na sztywno . Dodać czekoladę gorzką oraz mleczną i krótko zmiksować do połączenia.

Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową pączu, posmarować połową kremu, wyłożyć blat makowy, posmarować resztą kremu i przykryć drugim biszkoptem,który również należy nasączyć.

Polewa:  Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, wrzucić połamaną w kostkę czekoladę i mieszać aż zrobi się gladka polewa. Odstawić do zgęstnienia. Wylać na ciasto i równomiernie rozsmarować.

Przepis zaczerpnięty ze strony :   https://ilovebake.pl

1 komentarz:

  1. Zapowiada się przepysznie! Muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń