Znacie to ciasto? To ciacho to istna euforia dla kubków smakowych ☺️ Mięciutki, czekoladowy biszkopt, a między nim chrupiący blat makowy z orzechami. Całość oblana czekoladowym ganache❤️Pyyycha!
Składniki blaszka 23 /33:
biszkopt:
jajka duże 5 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
kakao 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sól szczypta,
Krem:
śmietanka 36% 500 ml,
śmietanka 30% 100 ml+ czekolada gorzka 200 g,
czekolada mleczna 100 g,
Warstwa makowa:
jajka 4 szt,
cukier 3/4 szklanki,
mak suchy 150 g,
masło 100 g,
orzechy włoskie 100g,
Olejek migdałowy 3/4 łyżeczki,
Do nasączenia:
herbata mocna 3/4 szklanki,
cukier 2 łyżeczki,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
Polewa:
śmietanka 30% 100 ml,
czekolada gorzka 50 g,
czekolada mleczna 50 g,
Sposób przygotowania:
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st,. C przez 30 min. do suchego patyczka.
Warstwa makowa: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ekstrakt migdałowy i zmiksować. Dodać suchy mak oraz pokrojone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Do ubitej piany dodać 2 łyżki masy makowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec w 175 st. C przez 30-35 min. do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia.
Krem:Czekoladę gorzką rozpuścić w 100 ml śmietanki 30% na małej mocy palnika. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę mleczną rozpuścić na parze i również odstawić do ostygnięcia. Śmietankę 36% ubić na sztywno . Dodać czekoladę gorzką oraz mleczną i krótko zmiksować do połączenia.
Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową pączu, posmarować połową kremu, wyłożyć blat makowy, posmarować resztą kremu i przykryć drugim biszkoptem,który również należy nasączyć.
Polewa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, wrzucić połamaną w kostkę czekoladę i mieszać aż zrobi się gladka polewa. Odstawić do zgęstnienia. Wylać na ciasto i równomiernie rozsmarować.
Przepis zaczerpnięty ze strony : https://ilovebake.pl
Zapowiada się przepysznie! Muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń