Cudowny przepis, który znalazłam na grupie. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, bo ciasto wystarczy wymieszać widelcem. Jest mega szybkie do zrobienia, a smak naprawdę pyszny!
Składniki blaszka 23 /33 :
ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
olej 3/4 szklanki,
jajka 4 szt,
maślanka 3/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 3 łyżeczki,
kruszonka:
mąka pszenna 1 szklanka,
cukier 3/4 szklanki,
masło 100 g,
Dodatkowo:
truskawki 300-500g,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto widelcem, tak aby nie było grudek. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Truskawki,umyte, odszypułkowane i osuszone przekroić na pół i układać na cieście.
Składniki kruszonki szybko zagnieść i pokruszyć na wierzch ciasta.
Ciasto piec w 170 st. C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka. Upieczone i ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.
genialne w smaku i prostocie - robię namiętnie, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń