piątek, 25 czerwca 2021

Mieszane widelcem z truskawkami i kruszonką

 Cudowny przepis, który znalazłam na grupie. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, bo ciasto wystarczy wymieszać widelcem. Jest mega szybkie do zrobienia, a smak naprawdę pyszny!



Składniki blaszka 23 /33 :

ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki,

cukier 3/4 szklanki,

olej 3/4 szklanki,

jajka 4 szt, 

maślanka 3/4 szklanki,

cukier waniliowy 1 opakowanie,

proszek do pieczenia 3 łyżeczki, 

kruszonka:

mąka pszenna 1 szklanka, 

cukier 3/4 szklanki, 

masło 100 g, 

Dodatkowo:

truskawki 300-500g,

cukier puder do posypania ciasta, 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski. Dokładnie wymieszać ciasto widelcem, tak aby nie było grudek. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Truskawki,umyte, odszypułkowane i osuszone przekroić na pół i układać na cieście. 

Składniki kruszonki szybko zagnieść i pokruszyć na wierzch ciasta. 

Ciasto piec w 170 st. C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka. Upieczone i ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem. 


1 komentarz:

  1. genialne w smaku i prostocie - robię namiętnie, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń