Składniki blaszka 23 /33:
Biszkopt:
jajka 6 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki,
kakao 3 łyżki,
szczypta soli,
Masa serowa:
ser z wiaderka (ja użyłam serek kanapkowo sernikowy,, mój ulubiony " 700 g lub twaróg sernikowy piątnica,
śmietanka 36% 250ml,
śmietanex 1 szt,
cukier puder do smaku,
olejek waniliowy 1 łyżeczka,
Dodatkowo:
herbatniki maślane ok 400 g,
masa krówkowa 400 g,
maliny 400 g,
galaretka malinowa 2 szt,
woda gorąca 700 ml,
Sposób przygotowania:
Jajka oddzielić białka od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodać po jednym żółtku, a na koniec przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Śmietankę ubić na sztywną pianę wraz z śnieżką w proszku. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy ze zmiksowanym serkiem i olejkiem. W razie potrzeby dosłodzić. Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat biszkoptowy.
Na masie serowej ułożyć herbatniki i posmarować kajmakiem. Następnie ponownie ułożyć herbatniki i wyłożyć pozostałą masę serową. Na cieście ułożyć drugi blat biszkoptowy.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć to dodać maliny, wymieszać i wylać na ciasto zabezpieczone rantem. Ciasto wstawić do lodówki.
Przepis ze strony: https://ilovebake.pl
Robiłam to ciasto już kilkakrotnie. Jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuń