Witajcie kochani, dzisiaj przepis na szybką szarlotkę z cytrynowym lukrem. Jeśli macie dużo jabłek do wykorzystania to pakujcie je do słoików na zimę, bo cena jabłek idzie w górę w bardzo szybkim tempie. Jeszcze tak wysokiej ceny to nie widziałam, a co dopiero będzie w zimie...
Składniki blaszka 23/33:
Ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier 150 g,
margaryna 250 g,
jajko 1 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śmietana 18% 2 łyżki,
skórka starta z pomarańczy 2 łyżki,
nadzienie:
jabłka obrane i starte 1 kg,
lukier:
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 3-5 łyżek,
dodatkowo:
mąka pszenna do podsypywania,
bułka tarta 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, które przenosimy na ciasto za pomocą wałka. Pieczemy w 170 st. C przez 1 h. Gdy szarlotka będzie już upieczona to robimy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy energicznie łyżką. Jeśli lukier będzie zbyt płynny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku z cytryny. Gotowym lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz