sobota, 5 września 2020

Bakaliowe z jabłkami

 Kolejne ciasto z książki siostry Anastazji, które przypadło mi do gustu. Kruche ciasto, powidła śliwkowe, bakalie oraz jabłka. Obowiązkowe ciacho do wypróbowania w sezonie jabłkowym. 




Składniki blaszka 23/33 :

ciasto kruche:

mąka pszenna 25 dag,

cukier puder 10 dag,

żółtka 3 szt,

cukier waniliowy 16 g,

margaryna 15 dag,

proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,

ciasto orzechowe:

masło 200 g,

cukier 10 dag,

jajka 4 szt,

mąka pszenna 15 dag,

proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,

orzechy włoskie krojone 15 dag,

dodatkowo:

powidła śliwkowe 1 mały słoik,

rodzynki 5 dag,

orzechy włoskie krojone 5 dag,

jabłka winne średnie 6 jabłek,

cukier puder do posypania ciasta,


Sposób przygotowania:

Kruche ciasto zagnieść i rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami i posypać rodzynkami oraz 5 dag orzechów. Na to równomiernie rozkładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach.

Ciasto orzechowe:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w temp. 170 st.C przez 1 godzinę. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz