Kolejne ciasto z książki siostry Anastazji, które przypadło mi do gustu. Kruche ciasto, powidła śliwkowe, bakalie oraz jabłka. Obowiązkowe ciacho do wypróbowania w sezonie jabłkowym.
Składniki blaszka 23/33 :
ciasto kruche:
mąka pszenna 25 dag,
cukier puder 10 dag,
żółtka 3 szt,
cukier waniliowy 16 g,
margaryna 15 dag,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
ciasto orzechowe:
masło 200 g,
cukier 10 dag,
jajka 4 szt,
mąka pszenna 15 dag,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
orzechy włoskie krojone 15 dag,
dodatkowo:
powidła śliwkowe 1 mały słoik,
rodzynki 5 dag,
orzechy włoskie krojone 5 dag,
jabłka winne średnie 6 jabłek,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto zagnieść i rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami i posypać rodzynkami oraz 5 dag orzechów. Na to równomiernie rozkładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
Ciasto orzechowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka oraz pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w temp. 170 st.C przez 1 godzinę. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz