Super przepis na sos do spaghetti z wykorzystaniem cukinii. Zazwyczaj sosy do słoików na zimę z cukinią nie przypadały mi do gustu, ale ten przepis jest naprawdę smaczny i robiłam już go kilkakrotnie. Oryginalny Przepis znalazłam tutaj. Serdecznie polecam.
Składniki:
cukinia 1 kg,
papryka czerwona 200 g,
cebula 300 g,
koncentrat pomidorowy 300 g,
czosnek 6 ząbków,
sól 1 łyżka,
pieprz czarny 3/4 łyżeczki,
papryka słodka 3/4 łyżeczki,
bazylia 3/4 łyżeczki,
curry 1 łyżeczka,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na sitku na godzinę.
Paprykę myjemy, oczyszczamy i ścieramy na średnich oczkach.
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą cukinię oraz paprykę. Garnek przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy i gotujemy bez przykrycia. Następnie dodajemy koncentrat i mieszamy. Gorący sos nakładamy do czystych słoików, a następnie pasteryzujemy w garnku przez 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz