sobota, 26 maja 2018

Orzechowiec

Miodowe placki przełożone masą budyniową, a na wierzchu to co lubię najbardziej, czyli orzechowy krokant! Wszystkich łasuchów zapraszam na przepis :-) 





Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 60 dag,
margaryna  30 dag,
jajko 2 szt,
cukier puder 1 szklanka,
miód 4 łyżki,
soda oczyszczona 2 łyżeczki,

masa:
mleko 1 litr,
budyń waniliowy 2 opakowania,
cukier 6 łyżek,
masło 250 g,

orzechowy krokant:
orzechy włoskie 250 g,
cukier 0,5 szklanki,
miód 2 łyżki,
masło 100 g,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia.  Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia.
3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik, W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aby nie powstały w budyniu grudki. Budyń gotujemy przez ok 3 min. przykrywamy go folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego kremu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy miodowe placki. Na wierzchu kładziemy placek z krokantem. 
Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz