Składniki:
ciasto:
jajka 3 szt,
cukier 1,5 szklanki,
mąka 4 szklanki,
kakao 2 łyżki,
przyprawa do piernika 2 łyżki,
soda 2 łyżeczki,
kefir 500 ml,
olej 6 łyżek,
dodatkowo:
dżem lub marmolada 1 mały słoik,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Składniki suche wsypujemy do miski, mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre i wszystko razem mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 35-45 min. do suchego patyczka. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół, przekładamy dżemem lub marmoladą i posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda świetnie.Rzeczywiście 'prędkie'ciasto.Można prosić o wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńwymiary blaszki to 23/33 cm. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA jaka porcja na zwykla blache
OdpowiedzUsuń