Składniki:
ciasto:
białka 1 szklanka,
mąka pszenna 2,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mleko 0,5 szklanki,
olej 1 szklanka,
orzechy włoskie 1 szklanka,
żurawina 0,5 szklanki,
rodzynki 0,5 szklanki,
skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
lukier:
cukier puder 3/4 szklanki,
sok z pomarańczy 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy stopniowo mleko, olej oraz mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Orzechy włoskie drobno siekamy i łączymy je z rodzynkami, żurawiną oraz mąką ziemniaczaną. Bakalie i skórkę z pomarańczy dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w środek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Sok z pomarańczy łączymy stopniowo z cukrem pudrem i intensywnie mieszamy łyżką. Następnie ostygnięte ciasto polewamy lukrem.
przepis zaczerpnięty ze strony blogotowanie
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :-) Pozdrawiam
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Tylko co ja potem zrobię z tymi żółtkami. :(
OdpowiedzUsuńna przykład pączki, jeśli Pani lubi lub sernik:) Pozdrawiam
Usuń