Składniki:
mąka pszenna 1,5 szklanki,
kefir 330 ml,
jajko 1 szt,
olej 1 łyżka,
proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki,
kakao 1 łyżeczka,
cukier brązowy 3 łyżki,
skórka starta z pomarańczy 0,5 łyżeczki,
jabłko 2 szt,
gruszka 2 szt,
olej kokosowy do smażenia,
cukier puder do posypania placuszków,
Sposób przygotowania:
Kefir, jajko oraz cukier łączymy razem i mieszamy do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, mieszamy i dodajemy do mokrych składników. Ciasto miksujemy na małych obrotach miksera aż nie będzie w cieście grudek. Jabłka i gruszki obieramy, następnie kroimy w małe cząstki. Do ciasta dodajemy olej, skórkę z pomarańczy oraz owoce, wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz