środa, 4 października 2017

Puree z pieczonej dyni

Sezon na dynie uważam za otwarty!!! A pierwszym przepisem z wykorzystaniem dyni w roli głównej będzie puree z pieczonej dyni, który jest wspaniałym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. U mnie w domu puree najczęściej wykorzystuje w wypieku drożdżówek i rogalików, ale możemy go zastosować również do wypieku muffinek, strucli  i chlebków. Dynia nadaje wypiekom przepięknego żółciutkiego koloru oraz dodaje naszemu organizmowi cennych witaminek. 




Składniki:
dynia,
olej 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Dynie przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Następnie kroimy dynie na księżyce. Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej kawałki dyni. Wstawiamy dynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż dynia będzie miękka ok 1 h. Upieczona dynie odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy i miksujemy blenderem na gładkie puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz