niedziela, 22 października 2017

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dla wszystkich zapracowanych, szybkie,  pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. 




Składniki (tortownica 24 cm):
krem:
mascarpone 500 g,
śmietanka 36% 400 ml,
cukier puder 10 łyżek,
olejek śmietankowy kilka kropel,

dodatkowo:
biszkopty podłużne 26 szt,
herbata gorzka do nasączenia,
brzoskwinie 1 duża puszka,
galaretka pomarańczowa 1-2 opakowania,

Sposób przygotowania:
Na dno tortownicy układamy połowę biszkoptów, które nasączamy herbatą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze części i układamy na cieście. Dwie galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. W przepisie użyłam 2 galaretek, ale całość nie zmieściła się do blaszki, także myślę że jedna galaretka by wystarczyła. 

1 komentarz: