Przepraszam za tak długą nieobecność... Mój laptop najpierw był w naprawie, a potem zaczęłam urlop. Mam nadzieję, że teraz uda mi się częściej dodać dla Was jakiś ciekawy przepis, który nie raz przyda się w Waszym domu. Dzisiaj przedstawiam ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy składniki wrzucić do miski, odczekać 30 min. zamieszać i gotowe! Takie przepisy są rewelacyjne!Szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne.
Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
kakao 1 łyżka,
soda 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jajka 3 szt,
olej 3/4 szklanki,
jabłka pół kg,
orzechy włoskie 3/4 szklanki,
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wysypujemy do miski. Jabłka posypujemy cukrem, następnie wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Kolejnymi składnikami są przesiana mąka, kakao, soda oraz proszek do pieczenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce i polewamy nimi suche składniki ciasta. Następnie na wierzch wylewamy olej. Miskę odstawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą lub plastikową szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min. do suchego patyczka. Ciasto możemy dodatkowo po upieczeniu polać polewą czekoladową.
przepis zaczerpnięty ze strony: digotuje
Łatwe i pyszne! Takie lubię najbardziej ! :)
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię :) polecam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, jest łatwe w przygotowaniu. Polecam ubić białka z jajek oraz żółtka (w osobnyh miskach) bo wtedy ciasto wychodzi dużo bardziej pulchne i wilgotne. :D
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki? Czy z termoobiegiem czy bez?
UsuńBlaszka 23/33 cm i piekłam bez termoobiegu. Pozdrawiam
Usuń