wtorek, 27 czerwca 2017

Owsiane ciasteczka z orzechami i omega 3

W związku z piękną słoneczną pogodą, myślę że wielu z nas spędza czas podczas pikniku ze swoją rodziną i najbliższymi. Nie wyobrażam sobie pikniku bez słodkich łakoci... Przygotowałam, więc pyszne, chrupiące ciasteczka, które nie tylko dodadzą nam słodyczy, ale również cennych dla naszego zdrowia mikroelementów oraz kwasów omega 3. Do ciasteczek dodałam płatki owsiane, orzechy włoskie, nerkowce, orzeszki ziemne, sezam, miód oraz margarynę Optima Omega 3. Ciasteczka są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest obłędny! Szybko, zdrowo i smacznie, czyli tak jak lubię 😊 Zapraszam :-)








Składniki:
mąka pszenna 1 szklanka,
margaryna Optima Omega-3 7 łyżek,
orzechy włoskie pół szklanki,
orzechy nerkowce 1 garść,
orzechy ziemne użyłam solonych 1 garść,
sezam 2 łyżki,
starta skórka z cytryny 0,5 łyżeczki,
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki,
miód 6 łyżek,

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie orzechy drobno siekamy. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łączymy wszystkie składniki za pomocą dłoni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W dłoniach formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min, aż ciasteczka będą rumiane. Smacznego:-)

Optymalny wybór na piknik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz