Pyszna, lekka i kolorowa sałatka z rewelacyjnym greckim serem Halloumi. Dla wszystkich, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego sera to gorąco polecam, ale koniecznie w wersji grillowanej, wtedy jego smak jest naprawdę cudowny. Grilowany ser doskonale się łączy z różnego rodzaju warzywami, także do sałatki możemy użyć swoje własne ulubione składniki. Ser najlepiej spożywać na ciepło, ponieważ późnej niestety twardnieje. Zapraszam na moją sałatkę :-)
Składniki:
sałata lodowa 3/4 główki,
oliwki czarne pół małego słoika,
pomidor 2 szt,
cebula 1/4 szt,
awokado 1 szt,
ser Halloumi 250 g,
sezam 1 łyżka,
dressing:
oliwa z oliwek 1/4 szklanki,
czosnek 2 ząbki,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
sok z cytryny do skropienia sałatki,
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy w misce. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Dodajemy przekrojone na pół oliwki, półplasterki dojrzałego awokado i pokrojoną w piórka cebulkę.
Ser kroimy na plastry i wkładamy do grilla. Serek przypiekamy z obydwu stron na złoty kolor, następnie kroimy w kostkę i układamy na wierzchu sałaty. Sałatkę posypujemy sezamem.
Do oliwy z oliwek dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Następnie sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny.
Sałatkę podajemy z czosnkowym pieczywkiem lub grzanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz