Składniki:
cebula 1 szt,
pieczarki 350 g,
papryka zielona pół szt,
papryka żółta lub pomarańczowa pół szt,
papryka czerwona 1 szt,
cukinia 2 szt,
bakłażan 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
pomidory z puszki 1 opakowanie,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
sos sojowy 2 łyżki,
liść laurowy 3 szt,
ziele angielskie 4 ziarna,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
papryka ostra do smaku,
sól i pieprz do smaku,
koperek posiekany świeży lub mrożony 3 łyżki,
natka pietruszki posiekana świeża lub mrożona 3 łyżki,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę podsmażamy. Bakłażana obieramy, kroimy w plastry i nasalamy, aby puścił sok, następnie opłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy i kroimy w kostkę razem z paprykami. Pokrojone warzywa dodajemy do pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i natkę pietruszki. Podajemy z kaszą gryczaną lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego :-)
Bardzo lubię, z kaszą jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
Usuńrobiłam takie ale bez pieczarek. pyszne
OdpowiedzUsuń