wtorek, 24 stycznia 2017

Szparagi w cieście francuskim

Już za niecały miesiąc niektórzy z nas będą obchodzić  dzień zakochanych 💑 Jeśli chcemy przygotować dla swojego ukochanego lub ukochanej romantyczną kolacje to na przystawkę serdecznie polecam szparagi. Otóż jedzenie ma duży wpływ na nasze libido. Kształt szparagów, sam przywołuje seksualne skojarzenia, a smak pobudza zmysły....Do przystawki proponuje lampkę wina, lecz nie więcej, ponieważ po większej ilości zrobimy się senni. Poza tym szparagi zawierają wiele innych cennych dla naszego zdrowia właściwości, więc warto je raz na jakiś czas zjeść. Udanych Walentynek 😗




Składniki:
ciasto francuskie 200 g,
szparagi 24 szt,
oliwa z oliwek 3 łyżki,
czosnek 1 ząbek,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sol,
pieprz czarny,
jajko 1 szt,

Sposób przygotowania:
Zdrewniałe końce szparagów odrywamy. Następnie szparagi zalewamy wrzącą wodą, tak aby główki szparagów były nad powierzchnia wody. Gotujemy 3 min. Następnie szparagi przekładamy do zimnej wody. 
Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szparagi wyciągamy z wody, osuszamy i polewamy oliwą
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm i dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy pod ukosem 2 szparagi. Dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia kieszonki się nie pootwierały. Gotowe kieszonki smarujemy rozkłóconym jajkiem i oprószamy solą. Szparagi wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20-25 min. Upieczone szparagi odstawiamy do ostygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz