Składniki:
soczewica czerwona 2 szklanki,
kasza jaglana 1 szklanka,
cebula 1 szt,
olej pół szklanki+ olej do smażenia,
owoc jałowca 2 szt,
ziele angielskie 3 ziarna,
liść laurowy 2 szt,
gałka muszkatołowa szczypta,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
cząber pół łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
bułka tarta 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Od czasu do czasu kasze należy pomieszać.
Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju razem z owocem jałowca, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy cebulka będzie już rumiana to wyciągamy z niej zioła.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy olej i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wylewamy gotową masę do keksówki.
Pieczemy w 170-180 stopniach przez 1h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodowce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz