Składniki:
soczewica czerwona 2 szklanki,
pomidory 4 szt,
czosnek 2 ząbki,
cebula 1 szt,
koncentrat 4 łyżki,
kmin Rzymski 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
garam masala pół łyżeczki,
kurkuma pół łyżeczki,
kminek pół łyżeczki,
imbir szczypta,
cząber 1/4 łyżeczki,
pieprz, sol, chili do smaku,
papryka słodka mielona pół łyżeczki
natka pietruszki 4 łyżki,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile, aby uwolniły swój aromat a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy wodą, tak aby soczewica była przykryta. Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skorki, kroimy w kostkę i dodajemy do soczewicy. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotową potrawę. Podajemy z chlebkiem Naan lub z dowolnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz