Pyszny sernik na ciemnym cieście z malinami i galaretką.
Składniki blaszka 25/35:
Ciasto :
2 szklanki mąki pszennej,
4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka,
250 g masła,
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 łyżek wody,
szczypta soli,
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka,
1,5 szklanki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
130 g rozpuszczonego i ostygniętego masła,
4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka,
Dodatkowo:
Maliny,
2 szt galaretki malinowej,
Sposób przygotowania:
Ciasto : w garnku rozpuścić masło, kakao, cukier i wodę, odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie to dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać do połączenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem czekoladowym.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, rozpuszczone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto kakaowe. Na ciasto kakaowe wylać masę serową. Na wierzchu ciasno ułożyć maliny. Piec w 170 st C przez 50 minut. Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Ciasto zabezpieczyć rantem. Gdy galaretka zacznie tężec to wylać na ciasto i wstawić do lodówki.
Przepis znaleziony na stronie: https://www.urwiswakcji.pl/2023/07/ciasto-malinowy-caus.html?m=1#google_vignette
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz