piątek, 27 września 2019

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Zapraszam na roladę, która świetnie się sprawdzi na gorąco do dania głównego, jak i również na zimno jako przystawka. Z pewnością zaskoczycie nią swoich gości. 





Składniki (blaszka 30/40):
jajka 4 szt,
ser żółty 400 g,
majonez 0,5 szklanki,
pieczarki 500 g,
cebula 1 szt,
pierś kurczaka 3 szt,
papryka słodka do smaku,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajka, majonez i przyprawiamy masę do smaku pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st.C przez 20 min. 
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy, podsmażamy, dodajemy pieczarki, smażymy aż odparują wodę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczone ciasto serowe odwracamy papierem do góry, delikatnie ściągamy papier. 
Piersi oczyszczamy, myjemy, rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz słodką papryką i układamy na gorącym cieście serowym. Następnie wykładamy usmażone pieczarki i zwijamy roladę. Zwiniętą roladę zawijamy w papier do pieczenia, aby była ściśnięta. Pieczemy w 170 st. C przez 25-30 min. Podajemy według upodobań, na gorąco do dania głównego lub na zimno jako przystawkę. 

3 komentarze: