piątek, 12 kwietnia 2024

Ciasto ser, mak, jabłka, orzechy

 Wielowarstwowe ciacho, które tworzy przepyszną całość😊 niestety jest bardzo pracochłonne, ale smak wynagradza🙂



Składniki blaszka 25/36:

Ciasto kruche:

mąka pszenna 200 g,

margaryna 100 g, 

cukier puder 80 g, 

żółtka 2 szt. , 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

śmietana 1 łyżka, 

Mak:

mak 30 dag,

cukier puder 1 szklanka,

żółtko 1 szt,

orzechy włoskie posiekane 5 dag,

masło 5 dag,

olejek migdałowy 1 łyżeczka,

białka 5 szt,

ser:

ser twaróg 1 kg,

masło 12 dag,

cukier puder 30 dag,

jajka 6 szt,

cukier waniliowy 16 g,

sok z cytryny 1 łyżeczka,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,

mąka pszenna 1 łyka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Jabłka:

jabłka 1 kg,

galaretka truskawkowa 1 szt. ,

cukier 0,5 szklanki,

Ciasto orzechowe:

jajka 4 szt. ,

cukier 0,5 szklanki,

orzechy włoskie mielone 0,5 szklanki,

mąka pszenna 0,5 szklanki,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

Polewa:

Śmietanka 36% 100 ml, 

Czekolada mleczna 50 g, 

Czekolada gorzka 50 g, 

Do ozdoby:

Kandyzowana skórka pomarańczy, 

Orzechy włoskie drobno posiekane, 

Sposób przygotowania:

Ciasto: 

Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Mak: 

Mak zalać wrzątkiem i gotować na małej mocy przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mak, pokrojone orzechy, olejek migdałowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. 

Ser: 

Ser dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser, sok z cytryny, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na mak. Piec w 160 st C przez 70-75 minut. Upieczone ciasto odłożyć do ostygnięcia. 

Jabłka:

 Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie przełożyć do garnka i usmażyć z cukrem. Wyłączyć palnik, dodać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostygnięcia. 

Biszkopt orzechowy:

Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 

Na ciasto serowo - makowe, wyłożyć jabłka, na wierzch położyć biszkopt orzechowy. 

Polewa: 

Śmietankę podgrzać w rondelku. Włożyć połamaną czekoladę i poczekać 2 minuty. Następnie polewę mieszać do połączenia i wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy oraz posiekanymi orzechami włoskimi. 

Przepis ze strony: www.przyslijprzepis.pl/przepis/mak-ser-jablka-orzechy-2

19 komentarzy:

  1. do jabłek dodać galaretkę czy galaretki jeśli więcej to ile?

    OdpowiedzUsuń
  2. W cieście kruchym wykorzystam 2 zółtka, zostaną 2 białka , w masie makowej zostanie 1białko,skąd wziąć do maku jeszcze 2 białka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy wziąć dodatkowe 2 jajka i wtedy zostanie 2 żółtka, które można wykorzystać do ciastek. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Czy można użyć gotowej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, ciasto wstawiamy do zimnego czy nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć suchego maku mielonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, ale również należy go ugotować i odcedzić.

      Usuń
  6. A jakie wymiary blachy

    OdpowiedzUsuń
  7. Czemu nie poleca pani masy makowej gotowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem nie jest taka smaczna, jak ta którą zrobimy samemu.

      Usuń
  8. Masa makowa to jest syf w najlepszym wydaniu jest 26%maku

    OdpowiedzUsuń