Pyszne ucierane ciasto z truskawkami, które długo zachowuje świeżość.
Składniki blaszka 25/35:
Ciasto:
450 g mąki pszennej,
1 i 1/4 szklanki cukru,
4 jajka,
16 g cukru waniliowego,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
600 g truskawek,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem zwykłym oraz waniliowym przez 10 minut, na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć delikatnie obroty i dodać mleko oraz olej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do ciasta. Zmiksować na niższych obrotach do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układać umyte i przekrojone na pół truskawki. Piec w 170 st C przez 45 min. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
Ciasto zaczerpnięte ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz