środa, 25 czerwca 2025

Puszyste ciasto truskawkowe

 Pyszne ucierane ciasto z truskawkami, które długo zachowuje świeżość.



Składniki blaszka 25/35:

Ciasto:

450 g mąki pszennej,

1 i 1/4 szklanki cukru,

4 jajka, 

16 g cukru waniliowego, 

1 szklanka mleka, 

1 szklanka oleju, 

2 łyżeczki proszku do pieczenia, 

Dodatkowo:

600 g truskawek,

cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem zwykłym oraz waniliowym przez 10 minut, na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć delikatnie obroty i dodać mleko oraz olej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do ciasta. Zmiksować na niższych obrotach do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układać umyte i przekrojone na pół truskawki. Piec w 170 st C przez 45 min. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto zaczerpnięte ze strony:

mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz