wtorek, 6 sierpnia 2019

Zemsta teściowej

Witajcie kochani! Czy znacie ciasto Malinowa Chmurka? Jeśli tak, to ciasto Zemsta Teściowej jest praktycznie takie same, ale zamiast malin są wiśnie. Myślę, że ta wersja jest jeszcze bardziej smaczniejsza. A czy wiecie skąd wzięła się nazwa tego ciasta? Otóż teściowa robiąc to ciasto do kawałka, który podała zięciowi nie wydrylowała wiśni 😊





Składniki(blaszka 23/33):
ciasto:
mąka pszenna 150 g,
cukier puder 30 g,
żółtka 3 szt,
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki,
masło 100 g,

galaretka z wiśniami:
wiśnie wydrylowane 600 g,
galaretki wiśniowe 3 szt,
woda wrząca 3,5 szklanki,

krem:
mascarpone 250 g,
śmietanka 36 % 500 ml,
cukier puder 4 łyżki,

beza:
białka 3 szt,
cukier 150 g,
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:
Schłodzone składniki ciasta szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.
Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190 st.C przez ok 15 min, do zezłocenia. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 
Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na kruchy spód i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 
Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski, dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Miksujemy zaczynając od najwolniejszych obrotów miksera, stopniowo moc miksera zwiększamy. Ubijamy aż krem zrobi się bardzo gęsty. Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę. 
Beze najlepiej przygotować dzień wcześniej. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż powstanie błyszcząca piana. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę odwracamy do góry dnem, smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę rozsmarowujemy na papierze na wielkość blaszki. Pieczemy w 140 st.C przez ok 1 h. Beza powinna być chrupka. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli bezę przygotowujemy dzień wcześniej, to należy ją na noc przykryć ręcznikiem kuchennym. 
Gotową bezą przykrywamy wierzch ciasta. 
przepis zaczerpnięty ze strony:  www.mojewypieki.com

10 komentarzy:

  1. Ciasto idealne! Wiśnie, mascarpone... najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mascarpone to powinno być więcej. W przepisie na malinową chmurkę jest 250 g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dziękuję za zwróconą uwagę, już poprawiam. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ciasto w planach na jutro. Pytanie. Mascarpone 20 g czy 200g? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam mascarpone 250 g. Przepraszam za pomyłkę, już poprawione. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mascarpone powinno być więcej. W malinowej chmurce dodajemy 250 g.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. Ciasto przepyszne chociaż trzeba przyznać że pracochłonne. Ale było warto bo moja mama ma nadzieję że zrobię je wcześniej niż na jej imieniny ☺.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie wygląda :-) Sama jestem teściową, ale zięciowi wybiorę pestki :-DD

    OdpowiedzUsuń