czwartek, 30 stycznia 2025

Łabędzie z bitą śmietaną

 Mój synek w książce siostry Anastazji już dawno wypatrzył łabędzie z bitą śmietaną, a że ostatnio obchodził urodzinki, to na jego imprezkę przygotowałam w ramach deseru właśnie te wymarzone łabędzie. Synek był zachwycony i bardzo mu smakowały. Taki deser nie tylko ładnie wygląda na stole, ale jest również bardzo smaczny. Zapraszam do wypróbowania przepisu:)





Składniki:

ciasto:

25 dag margaryny,

1/2 l wody,

25 dag mąki pszennej,

8 jaj,

bita śmietana:

1 litr śmietanki 36 %,

8-10 łyżek cukru pudru (do smaku),

Sposób przygotowania:

Ciasto: Wodę zagotować z margaryną. Do gotującej wody dodać mąkę i dobrze wymieszać (ja do tego używałam pałki). Ciasto powinno być szkliste. Ciasto odstawić do ostygnięcia, następnie wbijać po jednym jajku i miksować mikserem. Za pomocą szprycy wyciskać korpusy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końcówka do szprycy u mnie w kształcie gwiazdki, a do głowy i szyi łabędzia użyć okrągłej końcówki i wyciskać na blachę cyfrę 2 lub literę S. Piec w 200 st.C przez 25-30 min. aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.

Krem: Śmietanki ubić na sztywny krem wraz z cukrem pudrem. 

Tułów łabędzia przekroić wzdłuż na pół tak, aby był dół i góra ciasta. Górną część przekroić  na pół tak, aby powstały 2 skrzydła. Na dolną część ciasta wycisnąć za pomocą szprycy bitą śmietanę. W środek wsadzić szyję z głową łabędzia. Po bokach na górze ułożyć skrzydła. Łabędzie dodatkowo można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz