piątek, 17 stycznia 2025

Ciasto Hukzulka

 Bardzo słodkie ciacho, przypominające słynne ciacho,, Pysznotka". Kruche blaty z dżemem z czarnej porzeczki, orzechami oraz bezą, przełożone kremem kajmakowym. Ciasto najlepiej smakuje, gdy wyciągnie się go wcześniej z lodówki 🙂



Składniki blaszka 25/35 :

Ciasto :

4 szklanki mąki,

250 g margaryny,

6 żółtek, 

4 łyżki gęstej śmietany, 

2 łyżeczki proszku do pieczenia, 

Krem:

200 g masła, 

1 puszka kajmaku gostyńskiego, 

Piana:

6 białek,

1 szklanka cukru, 

1 opakowanie kisielu wiśniowego, 

Ponadto:

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,

2 garści orzechów włoskich,

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche: Mąkę pszenną posiekać nożem z margaryną i żółtkami, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na pół. Następnie z każdej połówki ciasta odstawić po 1/4 części ciasta i włożyć do zamrażarki. Większe części ciasta rozwałkować na 2 takie same blaszki. Najłatwiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia a na górę położyć folię spożywczą i wtedy wałek nie będzie się przyklejał do ciasta. Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać kisiel i zmiksować do połączenia. Pianę rozłożyć na dwie blaszki, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 170 st. C przez 30 min. Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia dwóch ciast w jednym czasie to na drugą blachę z ciastem, dżem, orzechy oraz pianę wyłożyć dopiero pod koniec pieczenia pierwszego ciasta.

Krem: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce kajmaku. Upieczone i ostudzone blaty przełożyć kremem. 

Przepis znaleziony na stronie: https://www.arabeskawaniliowa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz