Bardzo słodkie ciacho, przypominające słynne ciacho,, Pysznotka". Kruche blaty z dżemem z czarnej porzeczki, orzechami oraz bezą, przełożone kremem kajmakowym. Ciasto najlepiej smakuje, gdy wyciągnie się go wcześniej z lodówki 🙂
Składniki blaszka 25/35 :
Ciasto :
4 szklanki mąki,
250 g margaryny,
6 żółtek,
4 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
200 g masła,
1 puszka kajmaku gostyńskiego,
Piana:
6 białek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie kisielu wiśniowego,
Ponadto:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,
2 garści orzechów włoskich,
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche: Mąkę pszenną posiekać nożem z margaryną i żółtkami, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na pół. Następnie z każdej połówki ciasta odstawić po 1/4 części ciasta i włożyć do zamrażarki. Większe części ciasta rozwałkować na 2 takie same blaszki. Najłatwiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia a na górę położyć folię spożywczą i wtedy wałek nie będzie się przyklejał do ciasta. Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać kisiel i zmiksować do połączenia. Pianę rozłożyć na dwie blaszki, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 170 st. C przez 30 min. Jeżeli nie mamy możliwości upieczenia dwóch ciast w jednym czasie to na drugą blachę z ciastem, dżem, orzechy oraz pianę wyłożyć dopiero pod koniec pieczenia pierwszego ciasta.
Krem: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce kajmaku. Upieczone i ostudzone blaty przełożyć kremem.
Przepis znaleziony na stronie: https://www.arabeskawaniliowa.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz