Składniki:
marchew 3 szt,
ziemniak 2 szt,
ser żółty starty 1 szklanka,
pieczarki marynowane 1 mały słoik,
kukurydza konserwowa 1/4 puszki,
pierś kurczaka 2 szt,
przyprawa gyros 2 łyżki,
szczypiorek posiekany 5 łyżek,
olej do smażenia,
sos:
majonez 5 łyżek,
ketchup 2 łyżki,
jogurt naturalny 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Pieczarki odcedzamy i układamy w keksówce do góry korzonkami. Następnie posypujemy pieczarki posiekanym szczypiorkiem i mocno dociskamy. Następnie nakładamy pokrojoną marchewkę.
Składniki sosu mieszamy razem i smarujemy częścią sosu marchew.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawę gyros i mieszamy razem, następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażonego kurczaka należy wystudzić. Kurczaka wykładamy na sałatkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim kurczaka. Ser żółty smarujemy sosem majonezowym. Następnie układamy pokrojone w kostkę ziemniaki i polewamy resztą sosu. Sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej schłodzić ją do następnego dnia. Keksówkę nakrywamy talerzem i wywracamy do góry dnem. Delikatnie usuwamy folię. Na boki sałatki układamy kukurydzę.
Właśnie, pierwsze co chciałam napisać tylko po obejrzeniu zdjęcia, że przypomina Leśną Polanę. Ale rzeczywiście trochę się różni. Wygląda pysznie. Wszystkiego dobrego z okazji urodzin :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :-)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńCzy pieczarki gotujemy?
OdpowiedzUsuńNie, pieczarki mają być marynowane ze słoika.
Usuń