wtorek, 11 marca 2025

Gnocchi z sosem pomidorowym

 Pyszne włoskie kluseczki gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. Doskonały obiad bezmięsny.



Składniki:

400 g gnocchi,

700 ml passaty pomidorowej,

3 ząbki czosnku,

2 łyżeczki oregano,

sól i pieprz do smaku,

1 kulka mozzarelli,

2 łyżki oliwy,

parmezan,

bazylia,

Sposób przygotowania:

Wodę nastawić w garnku na makaron. Na wrzątek wrzucić gnocchi i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut aż makaron będzie miękki. W osobnym garnku podsmażyć na oliwie pokrojony czosnek. Następnie dodać do czosnku passatę, oregano, oraz sól i pieprz i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ugotowane gnocchi odcedzić i dodać do sosu. Mozarellę pokroić w kostkę i dodać do makaronu, wymieszać. Brytfankę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć makaron z sosem. Na wierzch zetrzeć parmezan i piec w 200 st.C przez 15 minut. Gotowe gnocchi podawać ze świeżą bazylią i sałatką. U mnie to szpinak, pomidorki koktajlowe, cebulka, ser feta oraz winegret. Smacznego!

przepis znaleziony na stronie:https://www.kwestiasmaku.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz