Pyszne włoskie kluseczki gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. Doskonały obiad bezmięsny.
Składniki:
400 g gnocchi,
700 ml passaty pomidorowej,
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki oregano,
sól i pieprz do smaku,
1 kulka mozzarelli,
2 łyżki oliwy,
parmezan,
bazylia,
Sposób przygotowania:
Wodę nastawić w garnku na makaron. Na wrzątek wrzucić gnocchi i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut aż makaron będzie miękki. W osobnym garnku podsmażyć na oliwie pokrojony czosnek. Następnie dodać do czosnku passatę, oregano, oraz sól i pieprz i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ugotowane gnocchi odcedzić i dodać do sosu. Mozarellę pokroić w kostkę i dodać do makaronu, wymieszać. Brytfankę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć makaron z sosem. Na wierzch zetrzeć parmezan i piec w 200 st.C przez 15 minut. Gotowe gnocchi podawać ze świeżą bazylią i sałatką. U mnie to szpinak, pomidorki koktajlowe, cebulka, ser feta oraz winegret. Smacznego!
przepis znaleziony na stronie:https://www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz