piątek, 20 grudnia 2024

Ciasto prince polo

Ciacho dla miłośników czekolady. Czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, pyszna wkładka z wafelków prince polo, orzechów i wiórków kokosowych, a to wszystko oblane grubą warstwą polewy czekoladowej. Ciacho wychodzi wysokie i podzielne.




Składniki blaszka 25/35:

biszkopt:

7 dużych jajek,

1 szklanka cukru,

140 g mąki pszennej,

50 g kakao,

wkładka wafelkowa:

6 białek,

1 szklanka cukru,

100 g mielonych orzechów,

100 g wiórków kokosowych,

150 g pokruszonych wafelków prince polo,

krem:

750 ml mleka,

6 żółtek,

4 łyżki cukru,

4 łyżki, lekko kopiate mąki ziemniaczanej,

4 łyżki, lekko kopiate mąki pszennej,

100 g czekolady mlecznej,

200 g masła,

do nasączenia:

1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,

1 łyżeczka cukru,

3/4 szklanki wody, 

polewa:

100 ml śmietanki 30%,

50 g czekolady mlecznej,

50 g czekolady gorzkiej,

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianym kakao. Ciasto biszkoptowe delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i piec w 170 st.C przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Następnie biszkopt przekroić na dwie części. 

Wkładka z wafelkami: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki prince polo i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut. 

Krem: 500 ml mleka nastawić na palnik wraz z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną  i zmiksować do połączenia. Następnie pozostałe mleko z żółtkami oraz mąkę wlewać na wrzące mleko i mieszać aż budyń zgęstnieje. Gotować przez 3 minuty na małym ogniu. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w misce na parze. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Na koniec dodać ostygniętą, rozpuszczoną czekoladę i zmiksować do połączenia. 

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową naparu z kawy. Następnie wyłożyć połowę kremu, na krem położyć wkładkę z wafelkami. Następnie wyłożyć pozostały krem i przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć pozostałym naparem.

Polewa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Następnie do śmietanki dodać połamaną czekoladę, odstawić na minutę, a następnie wymieszać do połączenia. Odstawić na chwilę do zgęstnienia i wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto można ozdobić orzechami włoskimi i pokruszonymi wafelkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz