Ciacho dla miłośników czekolady. Czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy, pyszna wkładka z wafelków prince polo, orzechów i wiórków kokosowych, a to wszystko oblane grubą warstwą polewy czekoladowej. Ciacho wychodzi wysokie i podzielne.
Składniki blaszka 25/35:
biszkopt:
7 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
140 g mąki pszennej,
50 g kakao,
wkładka wafelkowa:
6 białek,
1 szklanka cukru,
100 g mielonych orzechów,
100 g wiórków kokosowych,
150 g pokruszonych wafelków prince polo,
krem:
750 ml mleka,
6 żółtek,
4 łyżki cukru,
4 łyżki, lekko kopiate mąki ziemniaczanej,
4 łyżki, lekko kopiate mąki pszennej,
100 g czekolady mlecznej,
200 g masła,
do nasączenia:
1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżeczka cukru,
3/4 szklanki wody,
polewa:
100 ml śmietanki 30%,
50 g czekolady mlecznej,
50 g czekolady gorzkiej,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianym kakao. Ciasto biszkoptowe delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i piec w 170 st.C przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Następnie biszkopt przekroić na dwie części.
Wkładka z wafelkami: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki prince polo i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut.
Krem: 500 ml mleka nastawić na palnik wraz z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zmiksować do połączenia. Następnie pozostałe mleko z żółtkami oraz mąkę wlewać na wrzące mleko i mieszać aż budyń zgęstnieje. Gotować przez 3 minuty na małym ogniu. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w misce na parze. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Na koniec dodać ostygniętą, rozpuszczoną czekoladę i zmiksować do połączenia.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową naparu z kawy. Następnie wyłożyć połowę kremu, na krem położyć wkładkę z wafelkami. Następnie wyłożyć pozostały krem i przykryć drugim biszkoptem, który należy nasączyć pozostałym naparem.
Polewa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Następnie do śmietanki dodać połamaną czekoladę, odstawić na minutę, a następnie wymieszać do połączenia. Odstawić na chwilę do zgęstnienia i wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto można ozdobić orzechami włoskimi i pokruszonymi wafelkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz