piątek, 6 grudnia 2024

Ciasto Cuszima

 Pyszne ciacho siostry Anastazji, które składa się z biszkoptu czekoladowego oraz waniliowego, kremu budyniowego, musu truskawkowego z zatopionymi biszkoptami, kremu śmietankowego oraz polewy. Ciacho jest dosyć pracochłonne, ale bardzo smaczne i efektowne. Na pewno zachwyci Waszych bliskich :)



Składniki blaszka 25/35:

Biszkopt ciemny:

3 jajka,

0,5 szklanki cukru,

0,5 szklanki mąki pszennej,

3 łyżeczki kakao,

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Biszkopt jasny:

3 jajka,

0,5 szklanki cukru,

0,5 szklanki mąki pszennej,

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Krem budyniowy:

500 ml mleka,

2 budynie waniliowe bez cukru,

4 łyżki cukru,

1 cukier waniliowy,

200 g masła,

Masa truskawkowa:

500 g truskawek (mogą być mrożone),

2 galaretki truskawkowe,

Krem śmietankowy:

500 ml śmietanka 36%,

2 galaretki truskawkowe,

2 łyżki cukru pudru,

Polewa:

100 ml śmietanki 30-36%,

50 g czekolada mlecza,

50 g czekolada gorzka,

Dodatkowo:

0,5 paczki okrągłych biszkoptów,

wiórki kokosowe do posypania polewy,

Sposób przygotowania:

Biszkopt ciemny: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut, następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 20 minut. Upieczony biszkopt  odstawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec biszkopt jasny. 

Masa truskawkowa: Truskawki świeże lub mrożone przełożyć do garnka i nastawić na palnik o małej mocy. Gdy truskawki się rozmrożą, puszczą sok i zaczną się gotować to zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Do truskawek dodać 2 galaretki truskawkowe i mieszać do rozpuszczenia. Mus odstawić w zimne miejsce do zgęstnienia. 

Krem budyniowy: 300 ml mleka nastawić w garnku na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu i ucierać na najwyższych obrotach miksera. 

Ciemny biszkopt umieścić w rancie cukierniczym. Wyłożyć krem budyniowy. Następnie cieciutko posmarować tężejącym musem truskawkowym. Na musie ułożyć biszkopty i zalać pozostałym musem. 

Krem śmietankowy:Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić prawie na sztywno. Dodać cukier puder oraz ostygniętą galaretkę i miksować do połączenia. Krem odrazu wyłożyć na ciasto, ponieważ bardzo szybko gęstnieje. Na wierzch ułożyć jasny biszkopt.

Biszkopt delikatnie nasączyć wodą z cukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny. 

Polewa : Śmietankę zagrzać w rondelku prawie do wrzenia. Zestawić z ognia i dodac połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać polewę do połączenia. Gdy polewa trochę zgęstnieje to wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz