Pyszne ciacho siostry Anastazji, które składa się z biszkoptu czekoladowego oraz waniliowego, kremu budyniowego, musu truskawkowego z zatopionymi biszkoptami, kremu śmietankowego oraz polewy. Ciacho jest dosyć pracochłonne, ale bardzo smaczne i efektowne. Na pewno zachwyci Waszych bliskich :)
Składniki blaszka 25/35:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mąki pszennej,
3 łyżeczki kakao,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Biszkopt jasny:
3 jajka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem budyniowy:
500 ml mleka,
2 budynie waniliowe bez cukru,
4 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
200 g masła,
Masa truskawkowa:
500 g truskawek (mogą być mrożone),
2 galaretki truskawkowe,
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanka 36%,
2 galaretki truskawkowe,
2 łyżki cukru pudru,
Polewa:
100 ml śmietanki 30-36%,
50 g czekolada mlecza,
50 g czekolada gorzka,
Dodatkowo:
0,5 paczki okrągłych biszkoptów,
wiórki kokosowe do posypania polewy,
Sposób przygotowania:
Biszkopt ciemny: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut, następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 20 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec biszkopt jasny.
Masa truskawkowa: Truskawki świeże lub mrożone przełożyć do garnka i nastawić na palnik o małej mocy. Gdy truskawki się rozmrożą, puszczą sok i zaczną się gotować to zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Do truskawek dodać 2 galaretki truskawkowe i mieszać do rozpuszczenia. Mus odstawić w zimne miejsce do zgęstnienia.
Krem budyniowy: 300 ml mleka nastawić w garnku na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu i ucierać na najwyższych obrotach miksera.
Ciemny biszkopt umieścić w rancie cukierniczym. Wyłożyć krem budyniowy. Następnie cieciutko posmarować tężejącym musem truskawkowym. Na musie ułożyć biszkopty i zalać pozostałym musem.
Krem śmietankowy:Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić prawie na sztywno. Dodać cukier puder oraz ostygniętą galaretkę i miksować do połączenia. Krem odrazu wyłożyć na ciasto, ponieważ bardzo szybko gęstnieje. Na wierzch ułożyć jasny biszkopt.
Biszkopt delikatnie nasączyć wodą z cukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny.
Polewa : Śmietankę zagrzać w rondelku prawie do wrzenia. Zestawić z ognia i dodac połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać polewę do połączenia. Gdy polewa trochę zgęstnieje to wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz