wtorek, 10 grudnia 2024

Ciasto Gargamel

 Kolejne ciacho siostry Anastazji, tym razem ,,Gargamel''. Nie wiem skąd nazwa tego ciasta, ale wyszło całkiem smaczne:) Piernikowe blaty, wkładka bakaliowa oraz krem budyniowy. W oryginalnym przepisie masa zrobiona jest z masła utartego z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną. Jednak jakoś do mnie nie przemawiał ten smak i wolałam zastąpić go budyniowym kremem. 



Składniki blaszka 25/35:

Ciasto piernikowe:

6 jaj,

1 szklanka cukru pudru,

25 dag płynnego miodu,

1 przyprawa do piernika,

1 łyżeczka sody,

25 dag margaryny,

1,5 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka mąki żytniej,

wkładka bakaliowa:

4 jabłka,

3/4 szklanki cukru,

25 dag mąki pszennej,

1 łyżeczka sody,

4 jaja,

25 dag bakalii,

masa:

20 dag masła,

5 łyżek cukru,

2 budynie śmietankowe,

500 ml mleka,

Ponadto: 

0,5 szklanki czarnej, posłodzonej herbaty do nasączenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe: Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku oraz pozostałe składniki. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta piernikowego. Ciasto rozłożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30-35 minut do suchego patyczka. 

Wkładka bakaliowa: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Następnie do jabłek dodać bakalie, u mnie to orzechy włoskie bardzo drobno posiekane z rodzynkami. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z sodą a na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170st.C przez 30 minut, do suchego patyczka.

Krem budyniowy: 350 ml mleka nastawić w garnku na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na wrzące mleko wlać rozpuszczone budynie i energicznie mieszać. Gotować przez 3 minuty. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. 

Przełożenie: Pierwszy blat piernikowy nasączyć połową herbaty. Następnie wyłożyć połowę kremu budyniowego. Na to dać wkładkę bakaliową i posmarować pozostałą masą. Na wierzch położyć drugi blat piernikowy. Dodatkowo ciasto można udekorować polewą czekoladową. 

3 komentarze:

  1. Czy jeśli robie tak jak w oryginalnym przepisie- krem na bazie śmietany, to czy również powinnam nasaczac, czy to konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie nie nasącza się blatów, jednak moim zdaniem delikatnie można je nasączyć, żeby ciasto nie było suche. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję 🙂

      Usuń