czwartek, 25 sierpnia 2022

Drożdżowe ze śliwkami

Nie ma to jak domowe ciacho drożdżowe🥰obowiązkowo z owocami i kruszonką. Tym razem u mnie śliweczki ❤️



Składniki:

mąka pszenna 500 g,

drożdże 50 g,

żółtka 2 szt,

jajko 1 szt,

masło 100 g,

cukier waniliowy 2 łyżki, 

ciepłe mleko 250ml,

cukier 100 g, 

Kruszonka:

masło 100 g,

mąka pszenna 150 g, 

cukier 100 g,

cukier waniliowy 1 łyżka, 

Dodatkowo:

śliwki 300 g, 

Lukier:

cukier puder 100 g, 

Sok z cytryny, 


Sposób przygotowania:

Zrobić rozczyn. 125 ml mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz z 2 łyżkami cukru. Odstawić aż rozczyn zacznie rosnąć. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blaszkę. Możecie użyć jednej bardzo dużej blachy lub 2 blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min. 

Lukier: Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny. Lukier nie może być ani za bardzo lejący, ani zbyt gęsty. Gotowym lukrem polewamy ciasto i gotowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz