Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
jajka 4 szt,,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mus z jeżyn:
jeżyny 700 g,
galaretka truskawkowa 2 szt,
cukier 3/4 szklanki,
śmietankowa pianka:
śmietanka 36% 500 ml,
galaretka borówkowa 2 szt,
cukier puder 2 łyżki,
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa 2 szt,
Do nasączenia:
woda 3/4 szklanki,
cukier waniliowy 2 łyżeczki,
sok z cytryny do smaku,
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem (10min), następnie dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Następnie wyjąć z piekarnika i blachę z biszkoptem opuścić na podłogę z wysokości 30 cm. Odstawić do ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt nasączyć wodą z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Jeżyny zasypać cukrem i postawić na palnik, cały czas mieszać aż puszczą sok. Następnie zmiksować blenderem, wyłączyć palnik i dodać dwie galaretki truskawkowe. Mieszać do rozpuszczenia. Mus odstawić do zgęstnienia, a następnie wyłożyć na biszkopt zabezpieczony rantem.
Galaretki borówkowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz tężejącą galaretkę i zmiksować na najwyższych obrotach tylko do połączenia, aby krem się nie zważył. Piankę wyłożyć na ciasto.
Pozostałe galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężec to wylać na wierzch ciasta.
Przepis zaczerpnięty ze strony: https://www.przyslijprzepis.pl
Dlaczego do śmietanki dodaje się 2 szklanki cukru pudru
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiłam, bo powinno byc 2 łyżki🙉 Pozdrawiam serdecznie
Usuń