czwartek, 11 sierpnia 2022

Maczek chałwowy

 Na blogu nie może zabraknąć ciasta dla miłośników chałwy. W dzisiejszym wydaniu krem chałwowy  w połączeniu z biszkoptem makowym, wiśniami i bitą śmietaną z mascarpone. Super połączenie, myślę że i Wam przypadnie do gustu :-)



Składniki:

biszkopt:

duże jajka 5 szt,

cuier180 g,

suchy mak 6 łyżek,

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,

aromat migdałowy 3 krople,

mąka pszenna 220 g,

krem chałwowy:

mleko 400 ml,

budyń śmietankowy bez cukru 1 szt,

mąka pszenna 1 łyżka,

masło 150 g,

chałwa 200 g,

krem śmietankowy:

śmietanka 36 % 500 ml,

mascarpone 250 g,

cukier puder 3-4 łyżki,

śmietan fix 1 szt,

aromat waniliowy kilka kropel,

Dodatkowo:

czekolada gorzka 4 kostki,

Dżem wiśniowy 1 mały słoik, 

do nasączenia:

woda 200 ml,

sok z cytryny 2 łyżki,

cukier waniliowy 2 łyżeczki,


Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem (10 min), następnie dodać aromat migdałowy i wymieszać. Dodać mak, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. 

Krem chałwowy: Do rondla wlać 200 ml mleka i zagotować. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać proszek budyniowy oraz mąkę, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać i gotować na małym ogniu ok. 3 min. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. 

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać ostygnięty budyń, a następnie pokruszoną chałwę. 

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu. Biszkopt posmarować połową słoika dżemu i wyłożyć krem chałwowy. Następnie ułożyć kolejny blat biszkoptu i nasączyć.

Krem śmietankowy: Śmietankę ubić z mascarpone, zaczynając od niskich obrotów miksera, gdy krem zacznie gęstnieć to dodać cukier puder oraz śmietan fix . Na koniec dodać aromat waniliowy i zmiksować tylko do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. 

Na wierzch zetrzeć czekoladę gorzką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Przepis znaleziony na stronie: malacukierenka




1 komentarz: