Dzisiaj ciasto zrobione z tego co miałam w domu. Wyszło naprawdę smaczne i nie za słodkie ciacho, które prezentuje się rewelacyjnie. Do ciacha możecie użyć mrożonych malin.
Składniki blaszka 23/33:
Biszkopt:
jajka 4 szt,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
krem budyniowy:
budyń waniliowy 2 szt,
mleko 850 ml,
galaretka malinowa 2 szt,
warstwa z malinami:
maliny świeże lub mrożone 250 g,
galaretka malinowa 2 szt,
woda gorąca 700 ml,
pianka:
mleko 1 szklanka,
śnieżka w proszku 2 szt,
galaretka malinowa 2 szt,
woda gorąca 1 szklanka,
dodatkowo:
mleczna czekolada starta do posypania ciasta,
Do nasączenia:
woda 100 ml,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
cukier waniliowy 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem do białości na najwyższych obrotach miksera (10 min). Suche składniki przesiać do oddzielnej miski i dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, ściągnąć łupkę z wierzchu i nasączyć.
700 ml mleka nastawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać. Gotować cały czas mieszając przez ok 3 min. Budyń ściągnąć z palnika, dodać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zgęstnienia i wylać na biszkopt zabezpieczony rantem.
2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Do jeszcze gorących dodać zamrożone maliny, wymieszać i odstawić. Tężejącą galaretkę z malinami wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki.
Pozostałe 2 galaretki malinowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Mleko ubić ze śnieżką na bitą śmietanę, na koniec dodać ostygniętą i tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia. Piankę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz