Stary przepis na pyszny miodownik, przełożony kremem budyniowym z aromatem migdałowym.
Składniki blaszka 25/35:
ciasto:
50 dag mąki pszennej,
15 dag cukru pudru,
10 dag miodu,
5 dag masła,
1 jajko,
1 łyżka octu,
1 łyżka sody,
5 łyżek mleka,
krem:
1 litr mleka,
2 budynie śmietankowe,
25 dag cukru,
1 kopiata łyżka mąki pszennej,
1 kostka masła,
olejek migdałowy,
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i przykryć ciasto folią spożywczą i wałkować na wielkość blachy. Piec w 170 st. C przez ok 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krem:
750 ml mleka nastawić w garnku na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz 1 kopiatą łyżkę mąki. Na wrzące mleko wlewać rozpuszczone budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować. Budyń gotować przez 3 minuty, następnie dodać pół kostki masła i mieszać do połączenia. Budyń zestawić z ognia i dodać pozostałe masło oraz prawie cały olejek migdałowy. Mieszać krem do połączenia. Gorącym kremem przekładać blaty miodowe. Na początku krem będzie bardzo lejący, więc krem wykładamy powoli, aby cały nie spłynął z ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz