Obłędne ciacho! Mięciutki biszkopt, kwaskowata galaretka z dżemem z czarnej porzeczki, krem budyniowy, a to wszystko zakończone chrupiącą bezą z kokosem i makiem, oblana czekoladą...Ciasto bardzo posmakowało domownikom i zniknęło w mgnieniu oka!
Składniki blaszka 23|33:
biszkopt:
jajka 4 szt,
mąka pszenna 3|4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier 3|4 szklanki,
warstwa z galaretką:
galaretka wiśniowa 2 szt,
woda gorąca 2 szklanki,
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,
krem:
mleko 500 ml,
cukier 3 łyżki,
cukier waniliowy 16 g,
mąka pszenna 3 łyki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
żółtka 2 szt,
masło 200 g,
beza:
białka 4 szt,
cukier 1 szklanka,
mak suchy 1 szklanka,
wiórki kokosowe 1 szklanka,
polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 4 łyżki,
do nasączenia:
woda 100 ml,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
cukier waniliowy 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, co najmniej 10 min. Suche składniki przesiać. Do ubitych jajek dodać suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z wierzchu powstałą podczas pieczenia łupkę. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Do jeszcze gorących galaretek dodać dżem z czarnej porzeczki i wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylać na biszkopt zabezpieczony rantem.
300 ml mleka wlać do rondelka i nastawić na palnik wraz z cukrem, Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i zmiksować najlepiej blednerem. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczony proszek i energicznie mieszać. Gotować ok. 3 min. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu i miksować. Gotowy krem wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać suchy mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Bezę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. Upieczoną odstawić do ostygnięcia, a następnie położyć na kremie.
Czekoladę rozpuścić na małej mocy palnika w mleku. Udekorować wierzch ciasta.
Przepis ze strony: www.marta-gotuje.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz