piątek, 26 listopada 2021

Kubanka ciasto

 Pyszne połączenie czekolady i bitej śmietany, przełamane kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, mniam!



Składniki blaszka 23/33 :

Biszkopt:

jajka 4 szt,

mąka pszenna 3 łyżki,

cukier 4 łyżki, 

kakao 1 łyżka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Krem czekoladowy:

mleko 2 szklanki,

cukier 3 łyżki, 

mąka pszenna 3 łyżki,

mąka ziemniaczana 2 łyżki,

żółtka 2 szt,

masło 200 g,

czekolada mleczna 100 g,

Bita śmietana:

śmietanka 36 % 500 ml,

śmietan fix 2 szt,

cukier puder do smaku,

Poncz:

kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,

woda 125 ml,

cukier 0,5 łyżeczki,

Dodatkowo:

herbatniki jasne 17 szt,

herbatniki ciemne 17 szt,

dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, 

czekolada gorzka 5 kostek.

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem do powstania jasnej pianki (10 min). Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć łupkę z wierzchu i naponczować kawą z cukrem. 

1,5 szklanki mleka nastawić na palnik wraz z cukrem. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z żółtkami, mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczone mąki i energicznie mieszać, na małym ogniu. Gotować ok. 3 min nie przerywając mieszania. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu i odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Czekoladę rozpuścić w rondelku na parze wodnej, gdy ostygnie dodać powoli do masy i miksować na wolnych obrotach do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Na masie ułożyć herbatniki jasne. Herbatniki posmarować dżemem z czarnej porzeczki, następnie ułożyć herbatniki ciemne. Dodatkowo herbatniki można delikatnie naponczować wodą z cukrem waniliowym.

Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz śmietan fix i zmiksować do połączenia. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. 

Przepis znaleziony tutaj : www.przyslijprzepis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz