poniedziałek, 22 marca 2021

Mazurek kajmakowy

 Święta tuż tuż, więc zapraszam Was dzisiaj na prosty, idealnie kruchy, szybki i pyszny Mazurek kajmakowy.


Składniki blaszka 23 /33 :
Ciasto:
mąka pszenna 350 g,
cukier puder 100 g,
masło 200 g,
śmietana 18 % 1 łyżka,
żółtka 2 szt,
sól szczypta,
Dodatkowo:
kajmak gostyński 400g,
Bakalie do ozdoby,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie zagnieść szybko ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Z 1/4 części ciasta zrobić warkocz, a pozostałą część rozwałkować na wielkość blaszki. Białko roztrzepać widelcem i posmarować boki Mazurka. Następnie do białka przykleić wokół zrobiony wcześniej warkocz z ciasta. Środek nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C przez 20 min aż ciasto będzie rumiane. Upieczone odstawić do ostygnięcie. Mazurka smarować gotową masą kajmak ową z puszki. Wierzch udekorować według uznania.
Przepis znaleziony tutaj: https://www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz