środa, 24 marca 2021

Bananowa straciatella

 Super ciacho na zbliżające się święta. Biszkopt, krem z bitej śmietanki z mascarpone i czekoladą, nasączone biszkopty, banany i galaretka. Ciasto najlepiej mi smakowało na 3 dzień. Zapraszam do wypróbowania, miłych wypieków🙂


Składniki blaszka 23/33:

Biszkopt:

mąka pszenna 3/4 szklanki,

jajka 5 szt,

cukier 1 szklanka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

kakao 2 łyżki,

Krem:

śmietanka 36% 500ml,

mascarpone 250 g,

czekolada gorzka 100 g, 

cukier puder 6 łyżek, 

śmietan fix 1 opakowanie, 

Dodatkowo:

biszkopty podłużne 21 szt, 

banany 4 szt, 

galaretka zielona 2 szt, 

woda gorąca 700 ml, 

cytryna 0, 5 szt, 

Do nasączenia:

herbata 0, 5 szklanki, 

cukier waniliowy 1 łyżeczka, 

sok z cytryny do smaku, 

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawac cukier, następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać do miski, wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. 

Mascarpone ubić ze śmietanką zaczynając od niskich obrotów miksera, następnie dodać cukier puder, śmietan fix oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i zmiksować do połączenia.

Spód biszkopta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę kremu. Podłużne biszkopty zanurzać w wodzie z cukrem waniliowym i układać obok siebie na kremie. Następnie wyłożyć pozostały krem i przykryć go drugim biszkoptem, który również należy nasączyć. 

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Na cieście układamy plastry bananów skropione sokiem z cytryny i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 

Przepis ze strony: https://ilovebake.pl


1 komentarz: