piątek, 5 lutego 2021

Truskawkowy Kubuś

 Myślę, że znane jest Wam ciasto Shrek lub Fiona. To ciacho niczym się od nich nie różni, poza tym że użyłam innego smaku soku oraz innego smaku galaretek. Ta wersja jest dla miłośników truskawek, a myślę że znajdzie się tutaj ich sporo. Ciacho naprawdę smaczne, zapraszam na przepis. 




Składniki blaszka 23/33:

biszkopt:

jajka 4 szt,

cukier 8 łyżek,

mąka pszenna 4 łyżki,

mąka ziemniaczana  4 łyżki,

warstwa z Kubusiem:

sok Kubuś czerwony o smaku truskawkowym 900ml,

budyń waniliowy 3 szt,

Krem śmietankowy:

śmietanka 30% 500 ml,

galaretka truskawkowa 2 szt,

woda gorąca 1 szklanka,

Dodatkowo:

delicje o smaku truskawkowym 2 opakowania,

galaretki truskawkowe 2 szt,

gorąca woda 3 szklanki,

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać do oddzielnej miski, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170st.C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia.

Kubuś: 600 ml soku wlać do garnka i postawić na palnik. W pozostałym rozpuścić proszek budyniowy. Gdy Kubuś zacznie się gotować to wlać rozpuszczony proszek i energicznie mieszać. Gotować ok. 3 min. I wylać na ostudzony biszkopt.

Warstwa śmietankowa:

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie wlac tężejące galaretki i zmiksować tylko do połączenia. 

Na cieście ułożyć delicje i wylać ubitą śmietankę z galaretką. 

Pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Gdy zaczną tężec to wylać na wierzch ciasta. 

Ciasto wstawić do lodówki. 

5 komentarzy:

  1. Czy te budynie mają być z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy te budynie są z cukrem czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje były bez cukru i masa wychodzi wtedy mało słodka, ale w całości w placku jest w sam raz 😊 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń