sobota, 13 maja 2017

Ciasto kokosowo- ananasowe

Nareszcie nadszedł weekend, a w raz z nim oczywiście ciasto ! Obowiązkowo w każdy piątek przed pracą robię placka, dzięki temu w sobotę rano moje ciasto jest już gotowe do zjedzenia 😋 Co tydzień mam zawsze ten sam problem, bo nie wiem jakie ciacho upiec tym razem...bo wszystkie ciasta są tak baaaardzo pyszne! W tym tygodniu, po długim czasie zdecydowałam się na ciasto kokosowo- ananasowe z kremem budyniowym i galaretką. Wyszło bardzo smaczne połączenie smaków 😊 W przepisie użyłam samych białek, więc żółtka możecie użyć na przykład do drożdżówek, pączków lub keksa.



Składniki (blaszka 30/23cm):
ciasto kokosowe:
białka 7 szt,
wiórka kokosowe 200 g,
cukier 150 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

masa budyniowa:
budyń śmietankowy nie słodzony 1 opakowanie,
mleko 500 ml,
masło 150 g,
cukier 2 łyżki,
cukier puder 2 łyżki,

dodatkowo:
ananas z puszki 340 g po odsączeniu, (12 krążków),
galaretka pomarańczowa 2 szt,

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. 
Do piany dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier i wkładamy z powrotem do blaszki. 
1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować, to powoli wlewamy jedną ręką mleko z budyniem, a drugą ręką przez cały czas energicznie mieszamy. Budyń doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 3 min. Ugotowany budyń przykrywamy bardzo dokładnie folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Folia aluminiowa zapobiegnie powstaniu kożucha na wierzchu budyniu. 
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotową masę wykładamy na ciasto kokosowe i równomiernie rozsmarowujemy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ananasa odsączamy z syropu. Następnie układamy na masie. Na wierzch delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto przechowujemy  w lodówce.  Akcja KOKOS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz