piątek, 12 maja 2017

Kulki mięsne z jagnięciny

Lubicie jagnięcinę ? Mój mężuś baaardzo.... Ostatnio staram się zrobić coś smacznego z tego rodzaju mięsa. W dzisiejszym blogu przygotowałam kulki mięsne z aromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym.


Składniki:
mięso mielone jagnięce 500 g,
jajko 1 szt,
kolendra mielona 2 łyżeczki,
kmin rzymski 1,5 łyżeczki,
czosnek 2 ząbki,
cebula 1 szt,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki posiekana 2 łyżki,

Sposób przygotowania:
Do mięsa ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach cebulkę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z gotowej masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem. 

2 komentarze:

  1. super pomysł na imprezę! :)
    Z sosem czosnkowym, no bomba ;)

    OdpowiedzUsuń