Składniki:
soczewica czerwona 500 g,
cebula 1 szt,
brokuł 1 szt,
pomidor 3 szt,
papryczka chili 2-3 szt,
koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
garam masala 2 łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
kminek mielony 1 łyżeczka,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
liść laurowy 2 szt,
natka pietruszki posiekana 2 łyżki,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy trzykrotnie. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy przyprawy i podsmażamy, aby uwolniły swój aromat ( nie wolno ich spalić). Następnie dodajemy soczewicę, brokuła podzielonego na różyczki, pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno pokrojone chili bez pestek. Wszystko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu należy soczewicę pomieszać, aby nie przywarła do spodu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i nakładamy nasze danie do miseczek. Polecam Dahl podawać z pieczywem. Smacznego :-)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz