Kapusta z grochem to w moim domu jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych. Moja mama zamiast grochu dodaje fasole. Nie wiem, która wersja jest lepsza, czy z fasolą czy z grochem... jak dla mnie to obie wersje są pyszne. W przepisie użyłam kapusty świeżej i kiszonej, dzięki temu kapusta nie jest ani za kwaśna ani za mdła. W kapuście nie może również zabraknąć suszonych grzybów, które nadają potrawie cudownego aromatu. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i bogata w witaminy i minerały. A teraz czas na przepis 😉
Składniki:
kapusta biała pół główki,
kapusta kiszona 1 kg,
groch łuskany 300 g,
cebula 1 szt,
grzyby suszone pół szklanki,
sos sojowy 3 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
czosnek 3 ząbki,
liść laurowy 3 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
kminek mielony 1 łyżka,
majeranek 1 łyżka,
cząber 1 łyżeczka,
pieprz, sol do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Groch płuczemy 3-4 razy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia przez noc. Grzyby gotujemy do miękkości. Kapustę świeżą ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wodą tak, aby kapusta była przykryta i stawiamy na palnik z dodatkiem przypraw. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną przez 30 min, następnie dodajemy do garnka z kapustą białą, Z namoczonego grochu odlewamy wodę i nalewamy świeżą. Gotujemy do miękkości i dodajemy do kapusty. Piane, która będzie się robiła podczas gotowania grochu, należy zbierać łyżką. Ugotowane grzyby, drobno kroimy i dodajemy wraz z wodą po grzybach do kapusty. Cebule siekamy, podsmażamy i dodajemy do niej sos sojowy, a następnie mąkę pszenną i podsmażamy jeszcze chwile, aby mąka się przyrumieniła. Następnie dodajemy do kapusty, Przyprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz