czwartek, 3 kwietnia 2025

Babka wielkanocna

 Pyszna i prosta babka Wielkanoca z cytryną. Długo zachowuje świeżość.



Składniki:

4 jaja, 

200 g rozpuszczonego masła lub oleju, 

160 g mąki pszennej, 

90 g mąki ziemniaczanej, 

1 szklanka cukru, 

1 łyżka cukru waniliowego, 

1 łyżeczka proszku do pieczenia, 

sok i skórka starta z 1 cytryny,

Do posmarowania formy:

1 łyżka masła,

2-3 łyżki bułki tartej,

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem zwykłym oraz waniliowym ubić mikserem przez 10 minut. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodać olej oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do blachy i piec w 170 st. C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczoną babkę odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo babkę można posypać cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem. 

Przepis ze strony: https://www.kwestiasmaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz