Pyszna i prosta babka Wielkanoca z cytryną. Długo zachowuje świeżość.
Składniki:
4 jaja,
200 g rozpuszczonego masła lub oleju,
160 g mąki pszennej,
90 g mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sok i skórka starta z 1 cytryny,
Do posmarowania formy:
1 łyżka masła,
2-3 łyżki bułki tartej,
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem zwykłym oraz waniliowym ubić mikserem przez 10 minut. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodać olej oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do blachy i piec w 170 st. C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczoną babkę odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo babkę można posypać cukrem pudrem lub polać cytrynowym lukrem.
Przepis ze strony: https://www.kwestiasmaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz