wtorek, 6 maja 2025

Ciasto Michałek

 Lubicie cukierki,, Michałki"? Jeśli tak, to będziecie zachwyceni tym ciachem. Biszkopt czekoladowy, krem mascarpone z bitą śmietaną i Michałkami, przełamane kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, a na wierzch ubita śmietana. Palce lizać!



Składniki blaszka 25/35 :

biszkopt:

7 dużych jajek, 

1 szklanka cukru, 

140 g mąki pszennej,

50 g kakao, 

krem michałkowy:

250 g czekoladowych cukierków michałków,

500 g mascarpone,

200 ml śmietanki 30%,

2 łyżki cukru pudru,

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody,

warstwa śmietankowa:

500 ml śmietanki 36 %,

2 łyżki cukru pudru,

2 opakowania śmietan fix.

do nasączenia:

woda gorąca ok 2/3 szklanki,

kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,

cukier 1 łyżeczka,

dodatkowo:

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,

kilka kostek gorzkiej czekolady,

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru. Mąkę oraz kakao przesiać i dodać na koniec do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę jajeczną wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. 

Krem michałkowy: Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną śmietankę i mascarpone zmiksować na sztywny krem, pod koniec dodać cukier. Następnie dodać starte cukierki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Warstwa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubić prawie na sztywno, dodać cukier oraz śmietan fix i ponownie zmiksować aż śmietanka będzie całkiem sztywna. 

Złożenie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu nasączyć delikatnie ostygniętą kawą, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć krem michałkowy. Następnie krem przykryć drugim biszkoptem, który nasączamy kawą i wyłożyć ubitą śmietankę, Na wierzch zetrzeć na wiórka gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Ciasto zaczerpnięte ze strony: https://www.urwiswakcji.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz