Lubicie cukierki,, Michałki"? Jeśli tak, to będziecie zachwyceni tym ciachem. Biszkopt czekoladowy, krem mascarpone z bitą śmietaną i Michałkami, przełamane kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki, a na wierzch ubita śmietana. Palce lizać!
Składniki blaszka 25/35 :
biszkopt:
7 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
140 g mąki pszennej,
50 g kakao,
krem michałkowy:
250 g czekoladowych cukierków michałków,
500 g mascarpone,
200 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody,
warstwa śmietankowa:
500 ml śmietanki 36 %,
2 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan fix.
do nasączenia:
woda gorąca ok 2/3 szklanki,
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka,
dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,
kilka kostek gorzkiej czekolady,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru. Mąkę oraz kakao przesiać i dodać na koniec do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę jajeczną wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części.
Krem michałkowy: Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną śmietankę i mascarpone zmiksować na sztywny krem, pod koniec dodać cukier. Następnie dodać starte cukierki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Warstwa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubić prawie na sztywno, dodać cukier oraz śmietan fix i ponownie zmiksować aż śmietanka będzie całkiem sztywna.
Złożenie ciasta: Pierwszy blat biszkoptu nasączyć delikatnie ostygniętą kawą, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć krem michałkowy. Następnie krem przykryć drugim biszkoptem, który nasączamy kawą i wyłożyć ubitą śmietankę, Na wierzch zetrzeć na wiórka gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto zaczerpnięte ze strony: https://www.urwiswakcji.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz