W końcu pojawił się czosnek niedźwiedzi, więc na dzisiejszy obiad pierś z kurczaka w sosie w towarzystwie czosnku niedźwiedziego. Jeśli macie dostęp do dużej ilości tej cudownej rośliny, to śmiało możecie pokroić listki do zamrażarki i wykorzystać zimą na wiele sposobów np. do zupy, makaronu, kaszy czy naleśników. Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy i pyszny!
Składniki :
1 pierś z kurczaka,
100 g czosnku niedźwiedziego,
1 cebula,
4 łyżki śmietany 18%,
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
olej do smażenia,
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku,
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć i posiekać nożem. Cebulę smażyć na średnim ogniu, dodać czosnek niedźwiedzi i chwilkę podsmażyć. Następnie podlać wodą i dusić przez ok 5 min. Dodać śmietanę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz do smaku i odstawić z palnika. Pierś z kurczaka pokroic w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć. Do usmażonego kurczaka dodać czosnek niedźwiedzi i wszytko razem dokładnie wymieszać. Jeśli lubicie więcej sosu to można dodać więcej śmietany lub jogurtu. Można podawać z makaronem, kaszą lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz